Persbericht: Steunpunt Huren ziet opmars uitsluiting huurbescherming via contractuele medehuur

Studenten huren steeds vaker middels een gezamenlijk huurcontract, terwijl hier veel negatieve gevolgen aan zitten.
Lopster Veerhuis. Foto: m66roepers
Lopster Veerhuis. Foto: m66roepers

Het Steunpunt Huren Groningen ziet steeds vaker dat studenten huren middels een gezamenlijk huurcontract. Volgens het Steunpunt worden dit soort contracten steeds vaker gebruikt om zo huurbescherming van deze huurders te omzeilen.

Woensdag berichtte de NOS over de constructie waarbij studenten in plaats van een individueel huurcontract een gezamenlijk huurcontract aangeboden krijgen. Studenten huren daarmee vervolgens een huis als groep zijnde, waardoor het gehuurde een ‘zelfstandige’ woning wordt in plaats van een studentenkamer. Daardoor komt vervolgens de prijs van de woonruimte uit boven de ‘liberalisatiegrens’ waardoor huurders veel minder huurbescherming hebben. Rik Kiers, directeur van het Steunpunt, zegt: “Deze contracten zijn bedoeld voor mensen die bewust gaan samenwonen, niet voor studenten die toevallig samen een kamer huren in hetzelfde pand. Dit lijkt de nieuwste truc van verhuurders om de regels te omzeilen, dit ten koste van de huurders. “De afgelopen tijd hebben zich bij ons meerdere huurders gemeld die met zo’n soort contract aanklopten voor hulp.”

Negatieve gevolgen voor huurders
Volgens het Steunpunt zijn er meerdere negatieve gevolgen voor deze huurders. Kiers vervolgt: “Zo kan een kamer die normaal gesproken maar een paar honderd euro per maand mag kosten, op deze manier verhuurd worden voor het twee of drie dubbele. En als een van de huisgenoten weggaat draaien de andere huisgenoten op voor de kosten van de lege kamer.” De hogere huurprijs is niet het enige probleem met deze contracten. “De huurder kan hierdoor niet meer naar de Huurcommissie stappen om een oplossing te vinden voor eventuele geschillen met een verhuurder. De enige optie is dan om naar de kantonrechter te gaan, en dat is veel duurder en moeilijker. Dat is natuurlijk een veel grotere barrière om je gelijk te kunnen krijgen en dat is absoluut niet de bedoeling.” vertelt Kiers.

Oplossing
Contractuele medehuur is al enkele jaren een probleem in de gemeente Groningen. Het Steunpunt Huren Groningen is nu bezig met het uitwerken van een mogelijke oplossing, waardoor het mogelijk zou kunnen worden om te handhaven op verkeerd gebruik van deze contracten. “Waar we aan werken kunnen we nog niet zeggen, maar we zijn onderzoek aan het doen naar een potentiële oplossing. We komen later met meer informatie en werken graag samen met de gemeente aan het helpen van deze huurders. Maar uiteindelijk moet dit door het kabinet opgelost worden.” aldus Kiers.

Bekijk ook

Foto: Scott Graham.

De spelregels bij opzegging van de huur

Regelmatig krijgen wij bij het Steunpunt Huren vragen over wat je kunt doen als de huisbaas de huur heeft opgezegd. Of over hoe je zelf de huur kunt opzeggen. Heb of krijg jij hier mee te maken? Lees dan gauw verder. In dit artikel zullen we op de wettelijke regels ingaan omtrent opzegging van de huurovereenkomst.