Controleer je huurprijs en vraag huurverlaging aan

Veel huurders betalen te veel voor hun kamer, studio, appartement of huis. Check hier of je recht hebt op een lagere huurprijs.
Foto: Marcus Spiske.
Foto: Marcus Spiske.
Foto: Marcus Spiske.
Foto: Marcus Spiske.

De maximale huurprijs van een woning wordt objectief vastgesteld aan de hand van het woningwaarderingssysteem. Dit wordt ook vaak de puntentelling genoemd.

Bij verschillende huurprijschecks kun je controleren of jouw huurprijs wel past bij jouw woonsituatie. Bij deze checks moet je gegevens invullen over zaken als je woonoppervlakte, de algemene voorzieningen en de energie-index.

Woon je in een zelfstandige woning, met een eigen toegangsdeur? Dan kun je de Huurprijscheck zelfstandige woonruimte invullen bij de Huurcommissie.

Heb je geen eigen toegangsdeur en deel je bijvoorbeeld de keuken of badkamer met andere bewoners? Dan woon je in een onzelfstandige woning en kun je de Huurprijscheck onzelfstandige woonruimte invullen bij de Huurcommissie.

Als de puntentelling aangeeft dat je te veel huur betaalt, dan kun je dat aangeven bij het Steunpunt Huren Groningen. Een medewerker van het Steunpunt kan dan bij je langskomen om ter plekke nogmaals de puntentelling te doen.

Als het duidelijk is dat je te veel huur betaalt, zijn er meerdere manieren om je huurprijs lager te krijgen. Als eerste kan het Steunpunt Huren Groningen bemiddelen tussen jou en je verhuurder en als tweede kan het Steunpunt je helpen om een procedure te starten bij de Huurcommissie.

Bekijk ook