Zorg voor een vergunning bij kamerverhuur

De gemeente Groningen heeft regels voor het verhuren aan studenten. Controleer hier welke vergunningen je nodig hebt.
Foto: Scott Graham.
Foto: Scott Graham.
Foto: Scott Graham.
Foto: Scott Graham.

Verhuurders van kamers of appartementen aan studenten in de gemeente Groningen hebben sinds 1 januari 2019 een verhuurdersvergunning nodig. Kamerbemiddelingsbureaus die bemiddelen in woonruimte voor studenten hebben vanaf diezelfde datum een bemiddelingsvergunning nodig.

Veruit de meeste verhuurders doen het goed, maar een beperkte groep verhuurders zorgt voor wanpraktijken. Voorbeelden zijn bedreiging, intimidatie, achterstallig onderhoud en het ten onrechte in rekening brengen van bemiddelingskosten. Met de vergunningen wil de gemeente Groningen deze wanpraktijken aanpakken.

Over het algemeen geldt dat verhuurders een verhuurvergunning nodig hebben als ze drie of meer wooneenheden in een gebouw verhuren aan studenten. Kijk voor de exacte regels voor deze vergunningen op de website van de gemeente Groningen. Op die pagina kunnen ook verhuurvergunningen worden aangevraagd.

Als je een pand hebt en het wil gaan gebruiken voor kamerverhuur, is er een omzettingsvergunning nodig. Voorheen heette deze vergunning een onttrekkingsvergunning. Deze vergunningen worden in de gemeente Groningen alleen nog bij zeer hoge uitzondering uitgegeven. Zie voor meer informatie wederom de website van de gemeente Groningen.

Als een verhuurder of bemiddelaar voor wanpraktijken zorgt, is het mogelijk dat de vergunning wordt afgenomen.

Bekijk ook