Een standaardbrief om de huur op te zeggen

Ben je een huurder en wil je de huur opzeggen? Dan kun je een voorbeeldbrief gebruiken om je verhuurder te informeren.
Foto: Burst.
Foto: Burst.
Foto: Burst.
Foto: Burst.

Als je de huur wil opzeggen, hoef je daar geen reden voor op te geven bij je verhuurder. Wel moet je rekening houden met een opzegdatum of opzegtermijn.

Als je een contract hebt afgesloten voor een minimale huurperiode, bijvoorbeeld een jaar, dan ben je verplicht ook minimaal een jaar lang de huur te betalen. Pas na de minimale huurperiode kun je het contract opzeggen.

Daarnaast is er vaak sprake van een opzegtermijn. Als je iedere maand de huur moet betalen, dan is de opzegtermijn één maand, ook als in je huurcontract een langere opzegtermijn staat.

Als je niet iedere maand de huur moet betalen, is het anders. Dan is zo het zo dat de opzegtermijn in ieder geval niet langer dan drie maanden mag zijn.

Volgens de wet moet je een huurcontract opzeggen via een aangetekende brief. Je krijgt dan bewijs dat de brief is verstuurd en is ontvangen. Na de opzegging maak je met de verhuurder afspraken over de oplevering van de woning of kamer.

Een modelbrief maakt het makkelijker om de huur op te zeggen. Je kunt de tekst aanpassen naar je eigen situatie. Je blijft zelf verantwoordelijk voor de brief.

– Voorbeeldbrief: Huur opzeggen
– Voorbeeldbrief: Terugvragen borg

Er bestaan nog veel meer voorbeeldbrieven. Op de website van het Juridisch Loket vind je modelbrieven die je kunnen helpen bij allerlei huurkwesties.

Bekijk ook