Soms heeft een makelaar recht op bemiddelingskosten. Bijvoorbeeld als je een makelaar een woning voor je laat zoeken, die makelaar daarna een geschikte woning vindt en jij die woning vervolgens gaat huren.
Vaak heeft een makelaar echter geen recht op bemiddelingskosten. Bijvoorbeeld als de makelaar al voor de verhuurder werkt en namens die verhuurder een woning aanbiedt. Dan mag de makelaar geen bemiddelingskosten rekenen aan de huurder, ook niet als de verhuurder eveneens geen kosten aan de makelaar betaalt. Dit geldt voor sociale huurwoningen, woningen in de vrije sector en kamers.
Soms worden bemiddelingskosten anders genoemd. Voorbeelden zijn contractkosten, inschrijfkosten, verhuurkosten, sleutelgeld of kosten voor de administratie. In veel gevallen horen huurders niet voor deze kosten te betalen.
Als je twijfelt over bepaalde kosten, kun je aan de makelaar of verhuurder vragen om uitleg. Als je geen goede uitleg krijgt of als het duidelijk is dat de in rekening gebrachte kosten hoger zijn dan de daadwerkelijk door de makelaar of verhuurder gemaakte kosten bij het afsluiten van de overeenkomst, dan heb je het recht om je geld terug te vorderen.
Je kunt contact opnemen met het Steunpunt Huren Groningen om je specifieke situatie voor te leggen. Dan kan een medewerker van het Steunpunt advies geven en helpen bij een eventuele terugvordering.