Nieuw in Groningen? Word niet opgelicht!

Ook in Groningen zijn oplichters actief! Met deze tips voorkom je zelf opgelicht te worden bij het zoeken naar een woning.
Foto: Burst.
Foto: Burst.
Foto: Burst.
Foto: Burst.

Een nieuw academisch jaar.

Over een maand start het nieuwe academische jaar weer en dat betekent: een hoop nieuwe studenten van binnen- en buitenland die in het mooie Groningen komen wonen. Helaas is het zo dat er oplichters zijn die misbruik maken van het feit dat deze nieuwe studenten veelal jong en onbekend zijn met het huren in Groningen. In dit artikel leggen wij je uit waar je op moet letten als je een woning zoekt in Groningen.

Met wie ben je eigenlijk in contact?

Veel woningzoekers doen hun best om zo veel mogelijk verhuurders te benaderen. De verhuurders reageren dan ook niet heel vaak op verzoeken omdat er gewoonweg te veel woningzoekers zijn. Je moet dan ook extra opletten wanneer jij zelf wordt benaderd door een verhuurder zonder dat jij het eerste bericht hebt gestuurd of een zoekopdracht hebt gedaan. Veel verhuurders hoeven namelijk zelf deze moeite niet te doen. Oplichters wel.

Wanneer je uiteindelijk in contact staat met een verhuurder moet je altijd goed opletten of je met een particulier of met een bedrijf aan het praten bent. In Groningen hebben veel bedrijven vaak de woorden “vastgoed”, “makelaars” of “050” in de naam. Er zijn ook bedrijven die dat niet hebben, maar het is een mooie giveaway. Helaas gebruiken oplichters deze termen dus ook om meer legitiem over te komen.

Als je in contact staat met een bedrijf, kan je deze dan vinden op Google? Vaak wanneer een bedrijf niet te vinden is op het internet, is dat reden om extreem voorzichtig te zijn. Oplichters zullen namelijk minder snel een goede website hebben omdat daar te veel tijd en geld in zit en zij vaak van naam moeten veranderen. Bij particulieren is dit natuurlijk wat lastiger omdat ook legitieme particulieren doorgaans geen website hebben.

Neem een kijkje!

Als je eenmaal een woning aangeboden krijgt, is het van belang dat je altijd vraagt of je de woning mag bezichtigen, ook al zou je er zelf niet bij kunnen zijn. Het is namelijk zo dat er oplichters zijn die woningen aanbieden die niet van hen zijn, die al bewoond zijn of zelfs helemaal niet bestaan. Oplichters willen daarom vrijwel nooit ingaan op een bezichtiging. Elke normale verhuurder wil dat wel.

Het beste kan je in persoon op komen dagen of iemand voor je laten komen. Als het echt niet anders kan, kun je in het uiterste geval een online bezichtiging aanvragen. Zorg er dan in ieder geval voor dat je ook de straatnaam en huisnummer ziet. Wij raden het in ieder geval altijd af om zonder enige bezichtiging een contract te tekenen.

Het is ook handig om als extra check te kijken of het huis wel een vergunning voor kamerverhuur heeft. Als je namelijk 2 of meer huisgenoten krijgt, moet een huis dit hebben. Een overzicht van alle afgegeven vergunningen vind je hier. Heeft een huis namelijk niet zo’n vergunning, dan loop je als huurder het risico dat je er vroegtijdig uit moet. Je kan voor deze informatie ook de gemeente een mailtje sturen.

Let op voor rare eisen.

Vaak proberen oplichters zoveel mogelijk geld van je te krijgen, bijvoorbeeld borg of eerste maand huur, voordat je ook maar de woning ziet. Ze doen dit met argumenten van “dan is het voor je gereserveerd” of “dan komt het tekenen later wel”. Doe dit echter nooit, als je namelijk wordt opgelicht is het vrijwel onmogelijk ooit dat geld terug te zien.

Ook als je te horen krijgt dat je het geld moet overmaken naar een advocaat in het buitenland omdat dat belastingtechnisch zo moet, is dat in 99 van de 100 gevallen niet correct. Dit zijn manieren om te zorgen dat transacties niet meer te traceren zijn.

Het kan ook zijn dat je om een kopie van een ID kaart wordt gevraagd. Dit is een manier voor oplichters om identiteitsfraude te plegen. Zeg in beginsel altijd nee, het is namelijk geen verplichting dit te doen. Ben je toch overtuigd dat de verhuurder legitiem is en vind je het prima een kopie te sturen? Stuur dan een kopie met het BSN-nummer en documentnummer doorgestreept.

Luister naar je instinct.

Het klinkt wat cliché, maar toch is het vaak wel waar. Als iets te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat vaak ook. Kamers die voor veel te weinig geld worden aangeboden, contracten waar geen contactgegevens van de verhuurder in staan met een vage handtekening of buitenlandse rekeningen waar gauw geld naar toe moet worden gestuurd voelen allemaal slecht aan. Wees dus altijd voorzichtig en handel niet te snel.

Op facebook en whatsapp zijn groepen van woningzoekers te vinden. Hier zitten ook mensen met ervaring met het huren. In die groepen kan je ook vaak vragen of mensen al bekend zijn met bepaalde verhuurders.

Checklist

Omdat er een hoop dingen zijn waar je op moet letten, hebben we hier een handige checklist die je bij de hand kan houden wanneer je een mogelijk plekje gevonden hebt.

  • Jij hebt de verhuurder eerst benaderd en niet andersom.
  • Je kan de verhuurder vinden op Google/Social Media.
  • De verhuurder is positief over een bezichtiging in persoon.
  • Het huis heeft de nodige vergunningen.
  • Er worden geen rare eisen gesteld aan het huren.
  • De verhuurder is al bekend bij andere mensen.
  • Het voelt vertrouwd aan en het klinkt niet te mooi om waar te zijn.

Bekijk ook