Bijzondere bijstand energiekosten studenten

Heb je als student te maken met hogere energiekosten en kun je dit niet meer betalen? Kijk wat de gemeente voor je kan doen!
Foto: Pixabay.
Foto: Pixabay.
Foto: Pixabay.
Foto: Pixabay.

Niet alleen de boodschappen zijn flink duurder geworden de laatste tijd. Ook de energiekosten zijn behoorlijk gestegen. Als student zijnde is het natuurlijk al lastig genoeg om de eindjes aan elkaar te knopen. Gelukkig denkt de Gemeente Groningen mee.

De Gemeente heeft namelijk een steunpakket in het leven geroepen voor iedereen die te maken heeft met stijgende energiekosten en deze niet meer kan betalen. Ook studenten kunnen nu een beroep doen op deze bijzondere bestand. Let op: dit is iets geheel anders dan de energietoeslag.

Via een speciale website van de gemeente kun je als student nu ook een aanvraag doen voor dit steunpakket. Ben je een uitwonende student ouder dan 21 jaar en is je inkomen niet hoger dan 120% van de bijstandsnorm? Dan kom je in aanmerking voor de bijzondere bijstand energiekosten.

Om het aanvragen makkelijker te maken is er vanaf 1 november geen vermogenstoets. Dit betekent dat je als student zijnde je spaargeld en andere eigendommen niet hoeft op te geven bij de aanvraag. Ook hoef je geen eigen energiecontract op naam te hebben.

Inkomen dat wél meetelt is het gehele normbedrag studiefinanciering als inkomen. Het normbedrag HBO-WO voor 2022 is € 932,87. Het normbedrag MBO voor 2022 is € 766,06. Tevens tellen de inkomsten vanuit je (bij)baan ook mee.

Gegevens die je nodig hebt bij de aanvraag zijn:
– De eindafrekening van je energiemaatschappij.(Of anders: bewijsstukken oude en nieuwe voorschotbedrag)
– Specificatie van het inkomen.
– Kopie van een bankafschrift of bankpas ter verificatie van je rekeningnummer.

Maak het jezelf dus gemakkelijk en kijk of je in aanmerking komt voor het steunpakket. Voor meer informatie kun je op deze pagina van de Gemeente Groningen kijken. Succes!

Bekijk ook

Foto: Scott Graham.

De spelregels bij opzegging van de huur

Regelmatig krijgen wij bij het Steunpunt Huren vragen over wat je kunt doen als de huisbaas de huur heeft opgezegd. Of over hoe je zelf de huur kunt opzeggen. Heb of krijg jij hier mee te maken? Lees dan gauw verder. In dit artikel zullen we op de wettelijke regels ingaan omtrent opzegging van de huurovereenkomst.

Foto: Stella Dekker.

Wat je moet weten over de huurverhoging 2024

Vanaf 1 juli 2024 mag de verhuurder de kale huurprijs weer verhogen. Dit betekent dat de meeste huurders eind april al een huurverhogingsvoorstel toegezonden krijgen. Hoe controleer je als huurder of dit volgens de regels gebeurt?