Cijfers van het CBS
Onlangs heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) cijfers gepubliceerd over het aantal huishoudens in Nederland dat in 2024 te maken had met vocht- en/of schimmelproblemen binnen de woning. Voor dit onderzoek – uitgevoerd door WoonOnderzoek Nederland (WoON) – zijn ruim 41.000 mensen gevraagd naar hun wensen ten aanzien van hun woning en woonomgeving, en de keuzes die zij maken op de woningmarkt. Dit onderzoek is een belangrijke pijler onder het woonbeleid van de overheid.
Onderdeel van het onderzoek was het in kaart brengen van problemen met vocht en/of schimmel in de woning. Dit onderzoek was gericht op zowel woningen in de koopsector als in de huursector. Uit het onderzoek blijkt dat één op de vijf (20%) huishoudens hier hinder van ondervindt. Dat is een stijging van ruim 30% ten opzichte van 2021, toen het nog ‘slechts’ 15% van de huishoudens betrof.
Ook de Huurcommissie ziet deze stijging terug in haar cijfers. In 2024 had zij ruim 5.800 geschillen over (onderhouds)gebreken – een stijging van bijna 30% ten opzichte van 2023. Een opvallende trend daarbij, zo stelt voorzitter Pieter Heerema van de Huurcommissie, is de toename van zaken rond schimmel, lekkages en tocht. Van alle gemelde gebreken die worden gemeld bij de Huurcommissie, gaat bijna één op de drie zaken over schimmel in de woning.
Oorzaken
Hoewel vocht- en/of schimmelproblemen veelal ontstaan door verschillende factoren, volgen uit het WoON-onderzoek aantal zaken die hierbij een belangrijke rol spelen:
– Een eerste factor is het extreem natte weer. Volgens het KNMI was 2023 zelfs het natste jaar dat ooit in Nederland is gemeten. De vele neerslag leidt tot een hoge luchtvochtigheid, wat binnenshuis tot vochtproblemen kan leiden. Indien deze lucht niet wordt afgevoerd, kan schimmel ontstaan.
– Ook de verhoging van de energieprijzen speelt een belangrijke rol. Door de stijgende kosten zetten mensen de verwarming minder vaak aan. Ook worden ramen minder vaak geopend om warmte binnen te houden, wat weer ten koste gaat van de ventilatie.
– Tot slot is ook de verduurzaming van woningen een belangrijke factor bij schimmelvorming. Een probleem dat zich kan voordoen is dat, door bijvoorbeeld het verbeteren van muurisolatie, vocht tussen de wanden niet kan ontsnappen. Een ander probleem is dat mensen – doordat de warmte beter binnenblijft – de ramen minder openzetten om te ventileren, waardoor wederom de circulatie beperkt blijft.
Gevolgen
De gevolgen van schimmel in huis mogen niet worden onderschat. Het is niet per se de oorzaak van gezondheidsklachten, maar kan bestaande klachten – zoals astma en andere luchtwegklachten – wel verergeren. Daarnaast bestaat de mogelijkheid op keelpijn, niezen en hoesten, een verstopte neus, piepende ademhaling en benauwdheid. Belangrijk om te weten is dat schimmelproblemen niet vanzelf verdwijnen; zolang de oorzaak niet wordt aangepakt, blijft het probleem terugkeren.
Wat kun je zelf doen?
Begin met goed ventileren. Zet regelmatig ramen open en zorg dat de ventilatiesystemen goed functioneren. Tijdens het koken en douchen is het essentieel dat er voldoende ventilatie is, bijvoorbeeld door een open raam of een werkend afzuigsysteem. Daarnaast is het belangrijk om de woning ’s nachts niet te veel af te laten koelen; houd de temperatuur bij voorkeur boven de 15⁰C.
Wat kunnen wij als Steunpunt Huren doen?
Heb je last van vocht- en/of schimmelproblemen in je huurwoning? Dan kunnen wij je mogelijk helpen. Voor huurders met een sociale huurwoning of middenhuurwoning zijn de mogelijkheden ruimer dan voor huurders in de vrije sector, omdat laatstgenoemde niet zonder meer vatbaar is voor een procedure bij de Huurcommissie. Twijfel je over het segment waarin je huurt? Stuur ons gerust een bericht, dan kijken we met je mee.
Voordat wij kunnen optreden, is het belangrijk dat het probleem niet is veroorzaakt door jouw eigen handelen, denk aan de situatie dat je altijd alle ramen gesloten houdt en de woning niet laat ventileren. Ventileer je goed, maar is er sprake van een bouwkundig of technisch probleem – zoals een defecte afzuiging in de badkamer zonder raam – dan kunnen wij je verder helpen.
In dat geval komen we bij je langs om de situatie op te nemen. Vervolgens benaderen wij de verhuurder met het verzoek om het probleem op te lossen als ook het bieden van compensatie in de vorm van een huurprijsverlaging. Indien de verhuurder niet welwillend is om het gebrek op te lossen, staat de weg naar de Huurcommissie open. Wat de Huurcommissie kan doen, lees je hieronder.
Wat kan de Huurcommissie doen?
Voordat de Huurcommissie een klacht in behandeling neemt, dien je eerst zelf de verhuurder op de hoogte te brengen van het gebrek. Hierbij moet hij in ieder geval zes weken de tijd krijgen om het gebrek op te lossen. Reageert hij niet of weigert hij het probleem op te lossen, pas dan kan de Huurcommissie ingrijpen. De Huurcommissie ziet schimmel veelal als een ‘ernstig gebrek’. In dat geval kan de Huurcommissie besluiten tot een tijdelijke huurverlaging. Dit kan tot gevolg hebben dat de Huurcommissie de huurprijs tijdelijk verlaagt. Indien de zaak binnen zes maanden wordt gestart na de melding bij de verhuurder, gaat de huurprijsvermindering meestal in op de eerste dag van de maand nadat de gebreken zijn gemeld. De uitspraak van de Huurcommissie is bindend, wat inhoudt dat de verhuurder verplicht is zich daaraan te houden.
Wij kunnen je in deze procedure bijstaan. Heb je vragen over dit onderwerp? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Vul dan even het contactformulier in en vraag ons gerust. Of kom even binnen wandelen tijdens ons inloopspreekuur op de woensdagen van 13:00 tot 15:00. We helpen graag. De koffie staat klaar.