Steunpunt gaat huurders en verhuurders helpen

Zowel huurders als verhuurders met vragen kunnen binnenkort terecht bij het onafhankelijke Steunpunt Huren Groningen.
Foto: Stella Dekker.
Foto: Stella Dekker.
Foto: Stella Dekker.
Foto: Stella Dekker.

Het Steunpunt is nog in oprichting. Het krijgt als taak om kosteloos juridisch advies te geven, ondersteuning te bieden en aan bemiddeling te doen bij kwesties tussen huurders en verhuurders in de gemeente Groningen. Iedere inwoner van de gemeente met een huurprobleem is straks welkom bij het Steunpunt.

Het Steunpunt Huren Groningen krijgt subsidie van de gemeente Groningen. Van de subsidie worden deeltijdmedewerkers aangesteld met kennis van huurrecht. Zij krijgen ondersteuning van een team van vrijwilligers bestaande uit deskundige studenten van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen.

Huurders en verhuurders kunnen allerlei informatie over huren vinden op deze website. Bijvoorbeeld over te hoge huurprijzen, onduidelijke all-in huurprijzen, problemen met onderhoud, te hoge servicekosten of onjuiste bemiddelingskosten.

Als huurders en verhuurders er zelf niet uit komen, is er altijd de mogelijkheid om vrijblijvend contact op te nemen en specifieke huurkwesties voor te leggen aan het Steunpunt. Dan zal een medewerker van het Steunpunt zich over de kwestie buigen, juridisch advies geven en zo nodig aan bemiddeling doen tussen huurder en verhuurder.

Het Steunpunt kan een huurder bijstaan in het contact met de verhuurder en ook ondersteuning bieden bij het aanspannen van een zaak bij de Huurcommissie. In het uiterste geval kan het Steunpunt een huurder ook ondersteunen bij het aanspannen van een zaak bij de kantonrechter.

Het is de bedoeling dat er in de loop van het jaar ook een fysiek loket in Groningen komt. Huurders en verhuurders kunnen dan ook daar terecht met hun vragen en problemen. Zodra er meer nieuws is over een fysiek loket, zal dat op deze website te lezen zijn.

Bekijk ook

Foto: Cottonbro.

Wat je moet weten over de borgsom

Regelmatig krijgen wij bij het Steunpunt Huren vragen over de borgsom. Daarom zetten we in dit artikel de belangrijkste zaken op een rij. Lees dus gauw verder als je vragen hebt over bijvoorbeeld een ingehouden borgsom.