Het is de plicht van de verhuurder om de woning goed te onderhouden. Dat betekent dat je een beroep kunt doen op jouw verhuurder om grote reparaties uit te voeren. Ook mag je van een verhuurder verwachten dat er zo nu en dan aan onderhoud wordt gedaan.
De verhuurder zorgt voor het grote, periodieke onderhoud. Voorbeelden zijn het repareren van een lekkend dak, het onderhouden van het buitenschilderwerk en het vervangen van een cv-ketel.
De huurder zorgt voor het kleine, dagelijkse onderhoud. Voorbeelden zijn het verhelpen van een druppende kraan, het schoonhouden van de rookgasafvoer en het wassen van de bereikbare ramen.
De Rijksoverheid heeft een compleet overzicht gegeven van alle onderhoudstaken. Bezoek de website van de Rijksoverheid om te controleren wie moet betalen voor welk onderhoud.
Als huurder ben je verplicht om de bij jou bekende gebreken aan de verhuurder te melden. Dat stelt de verhuurder in staat om er iets aan te doen. Als de verhuurder het probleem niet aanpakt, dan kan het Steunpunt Huren Groningen je helpen door te bemiddelen tussen jou en je verhuurder.
Als bemiddeling ook niet helpt, kan het Steunpunt een procedure voor je aanspannen bij de Huurcommissie. Als laatste optie is het mogelijk om onderhoud af te dwingen via de kantonrechter.