Doe een huurprijscheck

Regelmatig krijgen wij bij het Steunpunt Huren vragen over de juistheid van de huurprijs. Daarom zetten we in dit artikel de belangrijkste zaken op een rij.
Foto: Christian Dubovan.
Foto: Christian Dubovan.
Foto: Christian Dubovan.
Foto: Christian Dubovan.

DE HUURPRIJSCHECK

Vaak blijkt dat huurders maandelijks te veel betalen. Je kunt dit zelf gemakkelijk controleren door een huurprijscheck uit te voeren. Het kan namelijk zo zijn dat je hiermee behoorlijk wat geld bespaart. In dit artikel leggen we uit hoe je dit kunt doen en waar je op moet letten.

WAT IS DE HUURPRIJSCHECK?

De maximale huurprijs van een sociale huurwoning wordt bepaald op grond van het Woningwaarderingsstelsel. Dit betekent dat elke sociale huurwoning een maximale huurprijs heeft op basis van toegekende punten. Het is wel belangrijk dat je een sociale huurwoning hebt. Het puntensysteem van het Woningwaardingsstelsel geldt helaas niet voor vrije sector huur. 

Er is sprake van sociale huur wanneer de kale huurprijs, op moment van aanvang van de huurovereenkomst, onder de liberalisatiegrens ligt. Als de huurprijs boven dit bedrag zit, valt de woning onder de vrije sector huur en is het puntensysteem niet meer van toepassing. 

De huurprijscheck is een puntentelling van de Huurcommissie waarmee je je huurprijs kunt beoordelen. Afhankelijk van de woning kost het invullen gemiddeld 30 minuten. Je kunt de check eventueel tussentijds stopzetten en later verdergaan. 

HOE DOE JE DE HUURPRIJSCHECK?

Op de website van de Huurcommissie kun je de huurprijscheck uitvoeren. Hierbij moet je aangeven wat voor soort woonruimte je huurt: zelfstandige woonruimte, onzelfstandige woonruimte of een woonwagen.

Weet je niet zeker of je zelfstandige of onzelfstandige woonruimte huurt, dan is de vraag belangrijk of je de wc, keuken en/of douche met anderen deelt. Indien dit niet het geval is, is er sprake van zelfstandige woonruimte. 

Vervolgens kun je de check starten. De check geeft duidelijk aan hoe je alles moet opmeten. Het is belangrijk om tijdens de huurprijscheck desbetreffende beleidsboeken van de Huurcommissie te raadplegen (onderaan dit artikel), voor meer uitleg over hoe je bijvoorbeeld de woonruimte moet opmeten. Je kunt dit in eerste instantie globaal invullen en vervolgens eventueel samen met ons gedetailleerder uitvoeren. Hierbij vul je onder andere het woonoppervlak, de lengte van het aanrecht, en het energielabel in. 

Nadat alles is ingevuld, wordt het maximale aantal punten berekend dat de woonruimte heeft. Aan de hand van dit aantal punten, wordt vervolgens de maximale huurprijs berekend. Als nu blijkt dat je teveel betaalt, staat hieronder verder uitgelegd welke stappen je kunt ondernemen.

HOE NU VERDER?

Als blijkt dat je te veel betaalt, kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen. Dan zullen wij eerst gezamenlijk een huurprijscheck uitvoeren of de verhuurder benaderen. Ons doel is altijd om in overleg met de verhuurder tot een oplossing te komen. Als dat niet lukt, kunnen we een procedure bij de Huurcommissie starten om op die manier een huurverlaging aan te vragen.

Indien je dit liever zelf wilt doen, moet je eerst zelf een brief naar de verhuurder sturen met het verzoek om verlaging van de huurprijs. In deze brief moet in ieder geval het volgende staan: 

  • De kale huurprijs die je nu betaalt, dus zonder de servicekosten.
  • De puntentelling van de woning of kamer.
  • De lagere kale huurprijs die je wil gaan betalen.
  • Hoeveel de huurprijs volgens jou dan wel omlaag moet.
  • De datum waarop de huurverlaging moet ingaan. Dit kan pas 2 maanden nadat de je de brief verstuurt.

Als de verhuurder het hier niet mee eens is, of niet binnen 6 weken reageert, kun je als huurder een procedure starten bij de Huurcommissie. Dit kan op deze pagina. Hierbij moet je als huurder de volgende gegevens verstrekken: 

  • De puntentelling van de woning
  • De brief aan de verhuurder 
  • De reactie van de verhuurder op het voorstel 

 

Het kan je maximaal 25.- kosten aan leges die je aan de Huurcommissie betaalt, deze 25.- krijg je terug als je door de Huurcommissie in het gelijk wordt gesteld. Het doen van een huurprijscheck is altijd de moeite waard.

HANDIGE LINKS

Voor het invullen van de WOZ-waarde van je woning, kun je deze link gebruiken. 

Voor het invullen van het energielabel van de woning, kun je deze link gebruiken. 

Het beleidsboek voor de puntentelling van onzelfstandige woonruimte, kun je onder deze link vinden. 

Het beleidsboek voor de puntentelling van zelfstandige woonruimte, kun je onder deze link vinden. 

Voor meer informatie over de huurprijscheck, kun je deze link raadplegen. 

Bekijk ook

Foto: Cottonbro.

Wat je moet weten over de borgsom

Regelmatig krijgen wij bij het Steunpunt Huren vragen over de borgsom. Lees dus gauw verder als je vragen hebt over bijvoorbeeld een ingehouden borgsom.