In een huurcontract staan alle afspraken tussen de huurder en de verhuurder. Door de afspraken op papier vast te leggen en te ondertekenen is het duidelijk dat beide partijen een verbintenis aangaan.
Ten eerste is het van belang om op de contractvorm te letten. Er bestaan verschillende vormen van huurovereenkomsten tussen huurders en verhuurders. Zo zal een huurcontract voor kamerverhuur in een studentenhuis andere bedingen bevatten dan een huurcontract voor een eengezinswoning.
Als tweede is het belangrijk om de tijdsduur van de huurovereenkomst te bepalen. Als verhuurder kun je een huurovereenkomst voor bepaalde tijd of voor onbepaalde tijd aanbieden. Bij kamerverhuur is het gebruikelijk om een overeenkomst voor bepaalde tijd op te stellen en bij een eengezinswoning is een contract voor onbepaalde tijd gebruikelijk.
Ten derde komt de huurprijs aan bod. Een verhuurder kan een inclusieve of een exclusieve huurprijs aanbieden. In de praktijk zijn veel huurprijzen opgedeeld in drie elementen: de kale huur, nutsvoorzieningen en servicekosten.
De borgsom gaat vaak hand in hand met de huurprijs. Het is gebruikelijk dat het bedrag van de borg gelijk is aan de totale huurprijs voor één maand. Verhuurders mogen hier echter van afwijken.
Tot slot zitten er verschillende administratieve zaken in huurovereenkomsten. Voorbeelden zijn de startdatum van de huurovereenkomst, de adresgegevens van de woonruimte, de betalingsvoorwaarden en de bankgegevens en algemene gegevens van huurder en verhuurder.
Via de website van Rocket Lawyer kun je als verhuurder heel makkelijk een voorbeeldovereenkomst opstellen via een vragenlijst. Wil je een contract laten controleren of heb je verdere vragen? Neem dan gerust contact op met het Steunpunt Huren Groningen.