Steunpunt Huren heeft in 2024 55% meer huurders geholpen

Steunpunt Huren heeft haar jaarverslag over 2024 gepubliceerd, hierin staat dat het Steunpunt veel meer mensen heeft geholpen
Lopster Veerhuis. Foto: m66roepers
Lopster Veerhuis. Foto: m66roepers

Steunpunt Huren Groningen hielp vorig jaar 804 huurders. Daarmee haalden ze een groei van 55% ten opzichte van 2023. “We groeien gigantisch hard. Het bewijst voor de zoveelste keer dat er nog veel mis gaat op de huurmarkt. De komende jaren zijn en blijven we hard nodig en die groei willen we de komende jaren doorzetten.” Zegt Marinus Jongman, voorzitter van Steunpunt Huren Groningen.

Steunpunt Huren Groningen is sinds eind 2022 geopend, en levert met subsidie van de gemeente Groningen gratis juridisch advies en ondersteuning aan huurders bij (juridische) problemen met hun verhuurder. Zo proberen ze de wijdverspreide problemen van huurders, zoals onterechte servicekosten, te hoge huren en onderhoudsgebreken te verhelpen. Verhuurders rekenen vaak kosten die ze van de wet niet mogen, of doen andere dingen die van de wet niet mogen. Het Steunpunt Huren probeert die problemen op te lossen, het liefst via een schikking of bemiddeling, maar indien nodig helpen ze huurders ook bij een juridische procedure.

Snelle groei en extra subsidie

In 2023 hielp het Steunpunt Huren Groningen in het eerste jaar al ruim 500 mensen, in 2024 is dat dus gegroeid met 55%. “We zijn daar erg trots op. Onze medewerkers en vrijwilligers werken hier heel hard voor, dus het is fijn om te zien dat dat heeft geholpen. We maken ook nog geen promotie voor onszelf, dus we weten zeker dat we nog veel meer mensen kunnen gaan helpen in de toekomst.” aldus Jongman. De gemeente Groningen heeft naar aanleiding van de groei van het Steunpunt Huren, mede op voorspraak van de gemeenteraad, besloten om extra subsidie toe te kennen zodat de capaciteit van het Steunpunt Huren kan worden uitgebreid. Daarmee heeft het Steunpunt Huren inmiddels een extra medewerker aangenomen.

Resultaten

Volgens het Steunpunt zijn veel problemen van huurders opgelost, en worden veel kosten bespaard. “We hebben in 2024 bijna 80.000 euro voor huurders bespaard, voorkomen dat huurders hun huis uit moesten, afgedwongen dat ernstige onderhoudsgebreken zoals schimmel opgelost werden, en meer.” zegt Jongman. Hij stelt dat de meeste zaken gaan over problemen rondom het huurcontract, over onterecht gerekende servicekosten, of over onderhoudsgebreken zoals schimmel of lekkage die niet worden opgelost. Daarnaast ziet Steunpunt Huren veelvuldig gebruik van short-stay hotelcontracten, waarbij huurders geen huurbescherming hebben, en dat huurcontracten onrechtmatig opgezegd worden. “Er gaat nog veel mis, waarbij we zien dat een deel van de verhuurders zich niet aan de toch erg duidelijke regels houden.” aldus Jongman

Borg

Een groot probleem op de huurmarkt is volgens Steunpunt Huren de manier waarop verhuurders omgaan met het terugbetalen van de borg aan huurders. Verhuurders moeten dat binnen twee weken doen, en als ze geld inhouden voor schade moeten ze laten zien hoeveel kosten ze hebben gemaakt en waaraan. “Dat doen sommige verhuurders gewoonweg niet. Ook niet nadat we ze erom vragen. Daarmee houden ze onterecht geld in van de huurder. Ze hopen ermee weg te komen omdat huurders daarmee naar de kantonrechter moeten, en ze dat vaak niet willen.” concludeert Jongman.

Lees het hele jaarverslag op https://steunpunthurengroningen.nl/documenten/ 

Bekijk ook

Foto: Scott Graham.

De spelregels bij opzegging van de huur

Regelmatig krijgen wij bij het Steunpunt Huren vragen over wat je kunt doen als de huisbaas de huur heeft opgezegd. Of over hoe je zelf de huur kunt opzeggen. Heb of krijg jij hier mee te maken? Lees dan gauw verder. In dit artikel zullen we op de wettelijke regels ingaan omtrent opzegging van de huurovereenkomst.