Groningen blij met oprichting Steunpunt

De wethouder van de gemeente Groningen en de voorzitter van de Groninger Studentenbond zien de oprichting als een mijlpaal.
Wethouder Roeland van der Schaaf. Foto: Gemeente Groningen.
Wethouder Roeland van der Schaaf. Foto: Gemeente Groningen.
Wethouder Roeland van der Schaaf. Foto: Gemeente Groningen.
Wethouder Roeland van der Schaaf. Foto: Gemeente Groningen.

Uit verschillende hoeken in Groningen er is enthousiast gereageerd op de lancering van de website van het nieuwe Steunpunt Huren Groningen.

Wethouder Roeland van der Schaaf gaat over wonen in de gemeente Groningen en is er erg blij mee. ‘Het is heel mooi dat wij nu een steunpunt hebben. Er is nu een centraal punt in de gemeente waar alle huurders en verhuurders terecht kunnen voor informatie, advies en bemiddeling.’

Ook Marinus Jongman, voorzitter van de Groninger Studentenbond, ziet de oprichting als een mijlpaal. ‘Het is goed dat Groningen een professioneel steunpunt voor huren krijgt. Uit eigen ervaring en uit andere steden weten we dat dit werkt, zeker nu we dit groot aanpakken.’

Jongman denk dat ook studenten erg gebaat zijn bij het steunpunt. ‘Zeker studenten kunnen alle hulp gebruiken en verdienen het om fijn te wonen. Het Steunpunt Huren Groningen gaat daar enorm belangrijk voor zijn.’

Het Steunpunt Huren Groningen is ontstaan vanuit een initiatiefvoorstel van PvdA-raadslid Maarten van der Laan in de gemeenteraad van Groningen. Hij denkt ook dat het steunpunt een verschil kan maken. ‘Samen staan huurders sterker. Het steunpunt kan huurders ondersteunen bij geschillen met verhuurders en kan ook de stem van huurders ophalen om inspraak te leveren bij wijkvernieuwing.’

Alle drie zien ze dat huurders in een ongelijke relatie verkeren met hun verhuurders. Er is sprake van een afhankelijkheidsrelatie en dan ga je niet gauw het conflict aan. Verder missen huurders vaak kennis van het huurrecht, waardoor te hoge huurprijzen of andere misstanden niet altijd worden aangekaart.

Het Steunpunt Huren Groningen heeft expertise op het gebied van huurrecht en kan optreden als onafhankelijke en professionele bemiddelingspartij tussen huurder en verhuurder. De bedoeling is om problemen zo op een goede en eerlijke manier op te lossen.

Bekijk ook

Foto: Stella Dekker.

Wat je moet weten over de huurverhoging 2024

Vanaf 1 juli 2024 mag de verhuurder de kale huurprijs weer verhogen. Dit betekent dat de meeste huurders eind april al een huurverhogingsvoorstel toegezonden krijgen. Hoe controleer je als huurder of dit volgens de regels gebeurt?

Foto: Christian Dubovan.

Doe een huurprijscheck

Regelmatig krijgen wij bij het Steunpunt Huren vragen over de juistheid van de huurprijs. Daarom zetten we in dit artikel de belangrijkste zaken op een rij.