Wat zijn ‘servicekosten’?
Veel huurders betalen maandelijks naast een deel huurprijs ook een deel servicekosten. Servicekosten zijn alle kosten die niet direct verband houden met de huurprijs van de woonruimte zelf. Anders gezegd: kosten die betrekking hebben op diensten en voorzieningen die door de verhuurder worden geleverd.
In de praktijk zal dit grotendeels gaan om de kosten gas, water en licht. Andere kostenposten die we vaak zien zijn bijvoorbeeld schoonmaakkosten van gemeenschappelijke ruimtes, huismeesterkosten, kosten voor groenonderhoud, glasbewassing en kosten voor gebruik van meubilair, bijvoorbeeld gordijnen, vloerbedekking en keukenapparatuur. Dit betekent dat er maandelijks naast kale huur ook een maandelijks voorschotbedrag wordt betaald, vanwege deze extra diensten die je als huurder afneemt.
Geen winst
Verhuurders mogen geen winst maken op de servicekosten. Een gevolg daarvan is dat de verhuurder verplicht is, om elk jaar een totaalafrekening van de servicekosten te verstrekken waarmee inzichtelijk wordt gemaakt hoe de servicekosten zijn opgebouwd. Op het overzicht moet dus duidelijk vermeld staan welke diensten je als huurder zijnde hebt gebruikt of verbruikt, wat de kosten hiervan totaal waren over het afgelopen jaar en natuurlijk of het maandelijkse voorschot dat wordt betaald voldoende was, of dat je geld terug krijgt.
De jaarafrekening
Deze jaarafrekening moet uiterlijk 30 juni worden verstrekt over het voorgaande kalenderjaar. De jaarafrekening servicekosten over 2024, moet dus uiterlijk op 30 juni 2025 worden verstrekt. Op die manier kun je dan checken of je te veel of te weinig aan servicekosten betaald hebt.
Twijfels over jaarafrekening
De afrekening over vorig jaar moet dus altijd uiterlijk op 30 juni worden verstrekt. Maar wat nu als je twijfels hebt over de juistheid van die afrekening of je krijgt de afrekening in het geheel niet?
In het geval je twijfels hebt over de jaarafrekening zelf, is de eerste stap altijd om dan je verhuurder schriftelijk te vragen om alle documenten zoals facturen en andere bescheiden die de juistheid kunnen onderbouwen van de jaarafrekening. Dat recht heb je als huurder zijnde. Onderbouw goed over welke kostenposten op de jaarafrekening je twijfels hebt en leg uit waarom.
Heb je na drie weken vervolgens de eindafrekening niet ontvangen, of heb je daarna alsnog twijfels over de juistheid ervan? Dan kun je als huurder in de sociale sector een procedure bij de Huurcommissie opstarten.
De Huurcommissie zal dan onderzoek doen en ook de relevante stukken opvragen bij de verhuurder. Daarna zal de Huurcommissie uitspraak doen en vaststellen wat het bedrag van de jaarafrekening zou moeten zijn. Deze uitspraak is bindend, wat simpelweg betekent dat de verhuurder en de huurder zich aan de uitspraak moet houden. Let op: als je niet in de sociale sector huurt, maar in de middenhuur sector of in de vrije sector, dan kan dit alleen indien je het huurcontract hebt ondertekend op of na 1 juli 2024. Dit als gevolg van de nieuwe Wet betaalbare huur.
Jaarafrekening niet ontvangen
In het geval je in het geheel geen eindafrekening hebt ontvangen, geldt in principe hetzelfde. Vraag ook dan de verhuurder om binnen drie weken alsnog een eindafrekening te versturen.
Heb je na die drie weken niet de jaarafrekening ontvangen van de verhuurder, dan kun je ook in dat geval een procedure opstarten bij de Huurcommissie.
De verloop van de procedure is dan min of meer hetzelfde. Ook dan zal de Huurcommissie onderzoek gaan doen en de relevante stukken opvragen bij de verhuurder. Daarna zal de Huurcommissie uitspraak doen en vaststellen wat het bedrag van de jaarafrekening zou moeten zijn. Let op: als je niet in de sociale sector huurt, maar in de middenhuur sector of in de vrije sector, dan kan dit alleen indien je het huurcontract hebt ondertekend op of na 1 juli 2024. Dit als gevolg van de nieuwe Wet betaalbare huur.
Vrije sector vóór juli 2024?
Huur je in de vrije sector maar is je huurcontract van vóór 1 juli 2024? Dan kun je de Huurcommissie slechts inschakelen wanneer in het huurcontract staat dat de Huurcommissie bevoegd is om te adviseren bij geschillen. Er volgt dan geen bindende uitspraak, maar een advies voor huurder en verhuurder om er samen uit te komen. Kom je er daarna alsnog niet met de verhuurder uit, dan zul je dus een zaak bij de kantonrechter moeten aanhangig maken.
Verder belangrijk
• Je hoeft alleen voor die servicekosten te betalen, die zijn overeengekomen in de huurovereenkomst. Staan er bijvoorbeeld kosten op de eindafrekening onder de noemer ‘huismeester’ en is dit niet samen afgesproken? Dan hoef je daar ook niet voor te betalen.
• Servicekosten moeten redelijk zijn.
• Ben je benieuwd of de verhuurder bepaalde kosten wel mag opvoeren op de eindafrekening? Dan is het altijd de moeite waard om in het beleidsboek Servicekosten te kijken van de Huurcommissie. In dit beleidsboek staat uitvoerig beschreven welke servicekosten de verhuurder mag rekenen en op welke manier.
• Bij het Steunpunt Huren kunnen we voor jou de procedure bij de Huurcommissie opstarten en voeren mocht dat nodig zijn. Dit betekent dat wij alles regelen in principe, zodat je zelf niets hoeft te doen.
Vragen?
Twijfel je over de juistheid van de eindafrekening? Of heb je deze überhaupt niet ontvangen? Of heb je andere vragen over servicekosten? Neem dan gerust contact op. Of kom langs op ons inloopspreekuur, elke woensdag van 13:00u tot 15:00u. We helpen graag.